Погача со крем сирење
1. Во млако млеко и вода се става квасецот, шеќерот и една лажичка брашно. Се промешува и се остава квасецот да стаса.
2. Во подлабок сад се соединуваат маслото, белката и солта.Се додава млекото со надојдениот квасец и со брашното се замесува фино и мазно тесто. Се остава на топло место покриено со крпа 30-45 мин.
3. Стасаното тесто се размесува на набрашнета работна површина и со сукало се развлекува кора со димензии 35х55 см.
4. На страна се матат крем сирењето, маргаринот и жолчките се посолува и со оваа смеса се премачкува кората.
5. Кората се витка во ролат и се става во подмачкана тепсија бр.32 и се витка во круг со краевите раздвоени. Со помош на ножици се сече ролатот со дебелина од два прста, но не до крај.
6. Првиот исечен дел се префрла кон внатрешната страна и малку се навалува на десно. Вториот и третиот дел остануваат на своите места, само и тие одат малку навалени на десно. Четвртиот дел оди кон внатрешната страна исто малку навален, а петиот и шестиот остануваат на своите места само и тие малку навалени. Сета оваа постапка може да се види на сликата долу. Кога се прави ролатот не се сечат сите делови одеднаш туку постепено како префрламе така сечеме, зато што тестото е малку лепливо од филот.
7. Вака спремената погача се остава покриена на топло уште 45 мин.
8. Пред печење погачата се премачкува со разматено јајце и се пече во загреана рерна на 200 Ц. околу 30 мин.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Vikas Klarce da ne ja pustam da gleda kako se pravi...aaa ama sigurna sum deka cim jas vaka kako plava brzo sfativ,ona kako crna uste pobrzo ke ukapira- garant:)))
Одговори
Probaj ja mnogu e vkusna a za pogoduvanje pa ti ke ja pogodis sigurno tebe pogacite ti odat od raka mnogu dobro :))
Fala ti mnogu sto ja napravi!!pozdravce :))
Sakav i jas sega da prikacam slika od isproban recept, ama ke pocekam moze da neizleze i kaj mene :))
Не е лошо да се обидам да ја направам погачата, да ги изненадам дома а !?!