Излупените јаболки изрендајте ги. Во нив додадете ги овесните снегулки и двата типа на брашно (ако немате соино ставете филџан и половина интегрално и исто толку овесни снегулки), исечените урми без семка, смоквите, сувите вишни или грозје, сецканите на крупно бадеми, ореви и лешници. Сето тоа убаво измешајте го со 1 лажица сода бикарбона и сокот од јаболко или од било каков компот доколку имате дома. Треба да добиете густа хомогена смеса, да не е ни премногу густа доколку е потребно додадете уште сок, бидејќи во овој период јаболките не се многу сочни.
Сета оваа смеса истурете ја во калап или во тава обложена со хартија за печење. Изрендајте ги другите 3 јаболки додадете го сувото грозје и 2 големи лажици малтекс или мед, маџун, агавин сируп, јаворов сируп (било какво сладило во течна состојба), во случајов јас користев 1 лажица мед и 1 лажица маџун. Убаво соединете ја смесата од сладилата со јаболките и сувото овошје и ставете ја врз претходниот фил од тортата.
Украсете ја тортата по желба со јаболи, лешници, бадеми или било какво овошје по желба. Ставете ја да се пече 30 минути на 200 степени и уште 15 минути на 150 степени. Оставете ја тортата да се олади и исечете ја на парчиња. По желба можете да ја наросите со малку цејлонски цимет. Добар апетит.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови