Назлифатми
Во поголем сад се става путерот и убаво се мати со жолчките додека се добие кремаста структура.
Кон смесата се додава брашното и солта и павлаката.
Убаво се меси целата смеса и одкако ќе биде готова од смесата се ваѓаат 42 топчиња во големина на орев.
Секое топче се расукува во коричка. Расукувањето е со нишесте не со брашно. Коричката се превиткува од двете страни кон средината по должина, а потоа два пати по ширина и на крај се добива коцкасти облик на кој сите 4 краеви се собираат кон средината за да се добие форма на плик.
Исто така назлифатмите се добри и кога се виткаат како триаголници.
Се редат во плех и се печат.
Шербет
Се вари шербет од шеќерот и водата. Одкако ќе зоврие да врие 5 минути, а потоа му се додава сокот од лимон и се остава да се подолади.
Назлифатмите одкако ќе се испечат се ваѓаат од рерна да се подоладат-да бидат млаки и се попаруваат со млакиот шербет. Најдобро е кога темпратурата на колачите е иста со онаа на шербетот.
Овие колачи е најдобро кога се прават кога е поладно или во поладна просторија. Ако имате дома мермерна плоча тогаш е најубаво и најлесно тестото за работа, а ако ги правите во топла просторија ќе мора топчињата да ги ставате во фрижидер, па да ги работите, инаку тестото се пушта.
Навидум изгледа едноставно, но верувајте треба малку повеќе труд за да се направат назлифатмите.
Рецептот го ставам на ваше барање, а сликите од подготовката и виткањето наскоро ќе ги ставам во коментарите.
Погледнете го Видео рецептот на овој линк: http://moirecepti.mk/post/nazlifatmi/
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела
Ti posakuvam Srekni i veceli praznici i na tebe i tvoite sakani:)
Stom se vratam doma....
Ti posakuvam srekni praznici i se najubavo:):):):):)
Ti blagodaram za ubavite zelbi za mene i moite najbliski i zdravje pa i da se zapoznaeme
pozz i najiskreni zelbi za uspesna godina i na tebe i tvoeto semejstvo:)
Samo da preprasam... Kolku otprilika niseste potrosi....
Со ова путерот сега ми го матиш умот.. ама ке се снајдам, ЛилиН правилно одлучи кога се откажа од баклавата...м.м.м.м.м ке одиме кај неа на гости, е навистина е преубаво ова Назли Фатмето... така си го нарекувам јас многу од одамна.... кога мајка ми го правеше само ке наредуваше де подај го тоа, де додај го оноа... ако и застанам над глава ке ме искара... и си остана навистина да сум покуса за овој преубав десерт, не усепа мајка ми да ме научи, многу ја нервирав со прашањата кои за мене што се однесува до Назлито...никогаш не беа малку, и досагав многу.. многу,
vo taa rusokosa glava ima sokolovi oci:)
Ke treba da dojdam Dani da gledam kako gi pravis, da znaes :)))
Gledas kako e neelasticno... Duri i denes, potureno i oladeno dosta ronlivo...
Ke treba pak da se probam :)))
utre ke gi pravam i sliki i za postapkata ke staam ili utre vecer ili zadutre.
vidi moze da e so brasnoto ,jasredovno go pravam so naseto tetovsko brasno nenamensko i nikako poveke od 800gr
Ma daj da ne nagagame stavam fotki i naredniot pat smeni go ili namali go brasnoto za nekoj gram ili pak dodadi 1lazica pavlaka poveke.
Mene prviot pat mi se otvaraa i ne mi primaa serbet pa posle super mi izlegoa pozz
Inace vo pecenjeto i posle poturanjeto so serbet isto se ponasaa kako sto i ti imas napisano... Sleden pat mislam deka postepen ke go dodavam brasnoto, mozebi visok bese...
koga se ispeceni bojata malku potemnuva ama zatoa so serbetot se vraka i tie stanuvaat staklasto zolti
VNATRESNOSTA E SLOEVITA
Се надевам дека наскоро ќе биде понуден традиционален рецепт!
Vo video receptot postapkata e skratena bazirana vrz iskustvoto a postapkata navedena ovde e polesna za nekoj sto saka prvpat da napravi.
Koj del od postapkata na redenje ne e jasen?
Se e pretstaveno so sliki.
Во прва прилика ќе го фотографирам плехот со испечени назлифатми на мојата мајка и ќе го споделам со Вас.
Поздрав од Битола