Одличен месен куглоф, се спрема брзо, особено вкусен и кој редовно го правам како замена за салами.
За првиот дел кромидот го рендаме на ситната страна од рендето и сите состојки потоа ги промешуваме убаво да се изедначи смесата.
За вториот дел јас користев пилешки гради кои ги сомлев на сечко. Сите состојки за вкус ги промешав во меленото пилешко, а потоа му ги додадов грашокот, чајната и варените моркови сечкани на коцки.
Куглофот го намрсуваме со масло, па во него редиме, на дното прво половина од меленото месо, па целото пилешко месо и накрај вториот дел од меленото месо. Се пече на 200 степени 20 минути, па на 180 степени уште 45-50 минути. Кога ќе се испече ја истураме прво течноста што ја пуштило месото (мрснотијата), го оставаме некоја минута да се излади, па го превртуваме во тањир. Додека е топол врз него рендаме кашкавал.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани