Марокански палачинки (посно)
Овие палачинки се карактеристични по тоа што се печат само од една страна додека на горната страна формираат безброј дупчиња. Вообичаено се сервираат со мед, ама мене медот ми е кристализиран па ги сервирав со мармалад од портокал и џем од шумско овошје. На децава ептен им се допаднаа...
Подготовка
1. Сите состојки ги ставаме во блендер и кратко ги блендираме колку да се соединат.
2. Смесата ја оставаме околу 1 час да стаса и да се направат меурчиња.
3. На намрсена тава со путер или масло на средна температура, истураме од смесата и печеме само на една страна. На почетокот формираат меурчиња кои потоа се претвораат во дупчиња.
4. Знаеме дека се печени кога површината ќе им стане сува и сунѓереста.
Излегуваат околу 15 палачинки со пречник 15 см.
Ги сервираме со мед, џем или мармалад.
Лиценца: Сите права се задржани