Лицитарско срце
Лицитарското срце е предмет за дарување, алатка за изјавување на љубов, сувенир, сладок залак, .........и уште многу нешта. Лицитарското срце фактички е шарено украсен медењак, рецептот љубоморно се чува во семејствата наречени Лицитари - кои се занимаваат со изработката на истите, а се верува дека вистинскиот рецепт семејството кое било познато по најдобрите лицитарски срца немајки наследници на кого да го остават, го понеле со себе во неповратен заборав. Денешните лицитарски срца кои најчесто ќе се видат за време на слави се на база на брашно, шеќер, вода, прашок за пециво, а не на база на мед, еленска сол-леден квасец, површината малку им е напукана, се верува дека поради тоа и не се добива вистинската боја, демек не биле зачинети со љубов.
Лицитарското срце и и другите лицитарски колачи во крајот на 18 век во Србија стигнале преку Австро Унгарија. Многу бргу на нив се изцртуваат српско-етно елементи и како такви постанале незаменливи дар купени од селските слави и други народни собири. Никогаш не се користат во тажни и негативни случувања, секогаш во име на радоста и љубовта, затоа се црвени. Повеќе земји ги имаат заштитено своите Лицитари нашарани со орнаментите од нивната етно-кулутра и наследство и поради тоа ги лласираат и како сувенири.
Хрватите исто така имаат свој лицитар кој исто така е шарено украсен колач во различни форми кои се менуваат зависно од пригодата по чиј повод и се дарува. Нивните елки се украсени со ситни лицитарски колачи, за Божик се спремаат поголеми и се даруваат на блиските, а нарочита пригода за таков вид внимание е Валентиново - тој обичај тие го овековечиле и со балетот Лицитарско срце на Крешимир Баранович кој балет е изведуван ширум светот. Самиот факт што убавината на самите лицитари и нивното дарување овозможува големо задоволство, јас веќе знам дека големо ми беше задоволството што се обидов и јас да направам. По убавината сигурно дека овие моите не можат да се мерат со лицитарите направени од вештите раце на големите мајстори, но ви гарантирам дека задоволството при нивната изработка е големо, можете сами да сти создадете свој вид на Лицитар... сигурно не по оригинален рецепт затоа што го нема... но со заменски - обидете се и уживајте.
Овие лицитари поради немање на Лицитарскиот квасец јас ги спремив со пециво, глазурата е иста како што е напишана, а за шарање е спремана втората смеса. Не оставив така за да не се распрашам за тој квасец, сега го имам и во следна прилика ќе бидат сигурно спремани со тој квасец и ќе ја воочам разликата, а уште сега знам дека тестото ќе биде рамно, неиспукано, но како и да е, прочитајте како ги направив јас по рецепт од наша пријателка од Умаг.
1. Шеќерот и водата нека провријат додека се стопи шеќерот, тргнете го садот настрана и одеднаш истурете го целото брашно, бркајте го со бркалката да се спои остовате да олади онолку колку што може да се издржи со рацете понатаму да се меси. Во млакото тесто ставете го пецивото или квасецот ако веќе сте го нашле, месете на малку побрашнета површина се додека не се направи едно компактно убаво тесто. Завиткајте го во фолија и оставете го најмалку 8 часа да одлежи тестото. Јас го оставив до наредниот ден.
2. Другиот ден расукајте го тестото на побрашнета подлога во дебелина околу 0,5 см. и со модли вадете ги формите кои ги сакате, наредете ги во плех на кој сте ставила хартија за печење. Печете ги 5 мин, на 250 степени, треба да останат бели до бледожолти.
3. Кога се печени, извадете и со игла и конец веднаш пробушете ги и врзете ги, а можете да користите украсни конци, траки и др.( така во рецептот, а во забелешка ќе ставам како јас ги направив.) Оставете ги на решетка да се ладат и нека стојат до наредниот ден. Треба добро да се исушат.
ГЛАЗУРА
1. Потопете го желатинот во ладна вода како што пишува на самата кеса, додадете го откако набабрил во садот со водата и се загрева додека не се стопи - не смее да врие. Во стопениот желатин додадете ја бојата. Нека сосема малку олади и секое колаче или го брцнувајте во садот или со лажица залевајте ги, веднаш ги ставајте на нешто прикладно закачувајки ги за да се исушат. Оставете до наредниот ден или наредни денови - нека се добро исушат.
СМЕСА ЗА ШАРАЊЕ
1. Потопете го желатинот во ладна вода според упатстовото, ставете го во водата, додајте сокот и нишестето, мешајте додека не постане густо. Одвојте од смесата во толку садчиња колку што бои ке сакате да имате, додадете ја бојата и измешајте. Едната обавезно останува бела.
2. Подготовката е иста како кај рецептот од Вањините Валентањски медењаци. Предлог овде текстот и не можам да пишувам-не дава просторот изгледа.. Забелешките исто така ке ги ставам во коментар.
Лиценца: Сите права се задржани
ти благодариме за овој преубав подарок, но и за сите останати 199 рецепти кои нималку не заостануваат зад овој. Сите комплименти за тебе!
Ние ти подаруваме Делимано Фестиво тава и Книга со рецепти.
Посакуваме долго, долго заедничко дружење!
Искрено,
МоиРецепти
Ti cestitam za impresivnata brojka objaveni recepti, tolku golem trud ne moze nikogo da ostavi ramnodusen !!
So zdravje da gi koristis podarocite, a sega imas nov predizvi, brojka 3 :))))
Site nie cekame ubavini od tvojata kujna :)))
Blagodaram na cestitkite,
Recepti koi prv broj ke im bide 3...???? Nisto cudno, koga zemam redot za raskazuvanje, pisuvanje... krajot mi go nema i ne se gleda...:) Pozdrav Lili,
И благодарност до МоиРецепти што повторни ни овозможија да се дружиме и надоградуваме во кулинарството!
Blagodaram!
Да ти се множат мајсториите!
Povremeno procesljavam tvoje recepte i jako mi se svidjaju, prakticni, podrobno objasnjeni, lako se pripremaju a iznad svega jako ukusni. Puno njih sam isprobala i puno toga naucila. Budi nam i dalje ovako vredna, jer i mi imamo koristi od tog:-).
Srdacan pozdrav:-).
Profesor filozovije ispred svojih studenata na katedru postavio jedna prazna obicna tegla, tegla u koju mi stavljamo zimnice, tursije. Zamolio za tisine.Izvadio teniske loptice i stavio u teglu - na pitanje dali je tegla puna - studenti potvrdno odgovorili.Zatim profesor uzeo kutiju kamencice, sasuo u tegli, blago zanisao - kamencice su ispunili prazan prostor izmedju teniske loptice. Upitao studente dali je tegla puna? - ovi odgovorili potvrdno - DA. Otvorio drugu kutiju profesor - tamo je bio sitan pesak. Sasuo i pesak u tegli, zanisao teglu - pesak je sad ispunio sve praznine koju su bile izmedju kamencice i teniske loptice. Opet upitao dali je tegla sad puna??? - Studenti opet potvrdno odgovorili.Onda se profesor sagnuo, ispod katedre izvadio dve solje pune kafe - isipao kafu u teglu.Studenti se smijali na ovaj njegov postupak.Profesor zamoli za tisinu i rekao: Dok se smijete vi, ja volim da shvatite jedno: Ova ovako puna tegla predstavlja vas zivot!- Teniske loptice su bitne stvari u vasem zivotu: vera, familia, deca, vase zdravlje i sve ostale stvari koje vam puno znace u zivotu, lptice su sve te stvari koji uspunjuju vas zivot i dok sve ostalo nema.
-Kamencici su drugi po red stvari po vaznosti: posao, kuca..., a- pesak predstavlja sve ostale nevazne stvari u vasem zivotu.Ako napunite prvo teglu sa peskom - nema mesta za kamencice i teniske loptice. Isto ovo vazi u vasem zivotu-ako ga napunite sa sitnimm stvarima - nikad mesto za one bitne i najbitne. Vodite brigu koji su klucni u vasem zivotu- igrajte se sa decom, izlazite sa svog partnera na setnju, posetite svog lekara.... Ima uvek vremena da se ocisti kuca, da se opere automobil..., Prvo vodite grizu o teniskim lopticama ...a onda sledite prioritete klucni u vasem zivotu.Jedna studentica je zabelezila: A sta je to sa kafom profesore?
Profesr smeseci je odgovorio: Drago mi je koleginice sto ste to upitali.Koliko mislili vi da vam je zivot ispunjen i da nemate vremena, uvek ima vreme i prostor da popijete kafu sa prijateljem!!!! Sipajuci kafu u teglu - to sam vam dokazao. Prijatelje nemojte nikad da zaboravite, prijateljstvo se neguje pa makar i samo kafu popili. Imate vreme i za prijateljstvo. Ja dala prevelik uvod dok vam kazem da od ovo naravoucenie- dokazali si da za prijateljstvo nema nit granice. Vinica-Stip -SKopje - pravo u Pristini, gde nas je docekao
Valerija, volim da pregledas i vidis da stojis ovde u moje recepte, pisuci recept ja sam te ovde ovekovecila... to je tvoj Tirit me goglja, spremam puno puta i uvek nepromasivo ukusan... i ovde se zahvaljujem za tvoju nesebicnost Valerijuse!
Срцава се прекрасни, како да не се допрени со рака, одлично мајсторски направени:))
Честитки и за наградата:)) Поздрав