Динстано телешко месо на едноставен начин
Едноставно, но мошне вкусно....
Телешката удина исечена на парчиња со саканата големина и убаво измиена, се зачинува со зачините. Се додава морковот, исечен на стапчиња, лукот цели чешњиња или преполовени по должина, ловоровиот лист. Се додава масло, млекото, сенфот (растворен во вода) и се налева со вода. Вода колку да го покрие месото. Се става на умерен оган, со малку отворен капак да се готви.
Времетраењето е отприлика 2 часа или додека убаво омекне месото. По потреба се долева вода. Кога водата ќе испари, се запржува месото на кратко од двете страни. Исто и морковчињата.
Одлично е во комбинација со пире од компири...
*При самиот крај, кога ќе се потпржува месото, можи да се додадат и печурки.
На здравје!!!
Лиценца: Сите права се задржани
Da, mnogu e vkusno, a taka lezerno spremano... :-)
Vo vakvi slucai, jas velam "da ti se sladi, toa sto go pravis i jadis"... :-)