Подготовка.
Водата и млекото малку стоплете ги и сипете во сад за месење додадете го маслото, јогуртот ,квасецот и по потреба додавајте брашно да добиете глатко мазно тесто.
Тестото поделете го на 6 -7 топчиња и оставете ги да одморат 15 минути,а потоа од секое топче псебно расукајте кора.
Кората исечете попрскајте ја со масло и исечете ја на половина хоризонтално и вертикално.
Земете го секој дел посебно и од остриот агол, наберете ја кон почетокот на кората, па преклопете на половина повторно малку попрскајте масло на долниот дел ставете од филот и преклопете го со другата страна. Редете во намрсен плек и печете во загреена релна на 250 степени. Пред печење повторно можете да ги препрскате со масло.
Филот најобично се приготвував:
празот попржете го со масло или изберете си фил по ваш вкус.
Доколку ова доза ви е голема мерете со помала чаша.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови