Испечати

Банички со праз

Банички со праз

Состојки

  • потребно за тесто
  • 1 чаша( 180мл млеко
  • 1 чаша јогурт
  • 1 чаша масло
  • 1 чаша вода
  • 20 гр квасец
  • по потреба брашно + 2 лажички сол
  • за полнење
  • 2 страка праз
  • малку масло
  • по потреба сол
  • за попрскување
  • по потреба масло

Подготовка

Подготовка.
Водата и млекото малку стоплете ги и сипете во сад за месење додадете го маслото, јогуртот ,квасецот и по потреба додавајте брашно да добиете глатко мазно тесто.
Тестото поделете го на 6 -7 топчиња и оставете ги да одморат 15 минути,а потоа од секое топче псебно расукајте кора.
Кората исечете попрскајте ја со масло и исечете ја на половина хоризонтално и вертикално.
Земете го секој дел посебно и од остриот агол, наберете ја кон почетокот на кората, па преклопете на половина повторно малку попрскајте масло на долниот дел ставете од филот и преклопете го со другата страна. Редете во намрсен плек и печете во загреена релна на 250 степени. Пред печење повторно можете да ги препрскате со масло.
Филот најобично се приготвував:
празот попржете го со масло или изберете си фил по ваш вкус.
Доколку ова доза ви е голема мерете со помала чаша.