Ароматична баклава со мед
Да почнам и јас со нормалните рецепти =)
Иако не ми беше во план да правам баклава годинава, барајќи на нет наидов и на овој прекрасен рецепт. Го најдов на страна со либански рецепти и веднаш ми фати око, па решив да го направам. Количините ги прилагодив односно зголемив за потребите. Во рецептот плус има и кардамом, но не успеав да најдам па го изоставив и додадов кора од лимон. Иако сеуште не сум ја пробала баклавата вака од око и од тоа што го добив како коментар од оние кои дегустираа мислам дека можеби треба да се зголеми малку количината на шербетот. Но накнадно ќе ве известам за вкусот и впечатоците.
1. Смоквите покиснете ги во румот и оставете ги барем 30мин да стојат. Сите други состојки ставете ги во еден поголем сад и убаво измешајте. Смоквите исецкајте ги и нив додадете ги во садот.
2. Плехот (26х36см е мојот) премачкајте го со растопениот маргарин (користев маргарин, вие по желба). Наредете 6 кори, претходно премачкувајте убаво со маргаринот. Потоа преку 2 кори ставајте од филот се додека не се потроши. Секоја кора премачкувајте ја убаво со маргарин додека редите. Треба да ви останат 5-6 кори за горе, исто премачкувајте една по една, па редете. Ќе ви остане околу 60-70мл. маргарин, затоплете го убаво и прелијте го врз пресечената баклава.
Рерната загрејте ја на 220С,а кога ќе ја ставите баклавата намалете на 180С и печете 1 час. На 5 мин пред крај откријте ја и оставете да добие убава златно-жолта боја.
3. Во тенџере на оган ставете ги шеќерот, медот и водата (по желба и малку ванила) и оставете да зоврие. Намалете и нека врие на тивко 9-10мин. Пред крај ставете го сокот од лимон и парчиња лимон.
Се попарува жешко со жешко, вадите од рерна и веднаш попарувате. Оставете убаво да го впие шербетот па послужете малку попрскана со мед.
Добар апетит =)
Лиценца: Сите права се задржани
Ти слободно кажи и ќе направам јас специјално за тебе :)
Po moe iskustvo i mnogukratno probuvanje na izvorni Arapski kolaci, nivnite baklavi se sekogas prilicno suvi, sporedeno so toa kako nie gi pravime. Nikogas nema sirup da teci od niv, taka da mislam deka ti e sosem pogodena baklavata :)
Cestitki!!
Лилин ми симна камен од срце, си викам утнав нешто :) Стварно не е како нашите да "плива" во шербет. Благодариме на инфо :)