Јајцата и двете врсти на шеќер матете ги околу 8 минути додека да добиете убава, светла, кремаста смеса.
Во еден длабок сад, измешајте ги брашното, пецивото, какаото и мелените лешници. Оваа смеса постепено додавајте ја во смесата од јајца и шеќер. Откако се убаво ќе се спои, на крај додадете ги водата и зејтинот. Изматете кратко па префрлете ја смесата во подмачкан и побрашнет долг калап со димензии 27,5*10.
Печете во претходно загреана рерна на 150 степени околу 75-90 мин. (направете проба со дрвена чепкалка).
Откако ќе се испече, оставете го колачот околу 20 мин. во калапот па потоа извадете го и оставете на решетка убаво да се излади.
Чоколадото и путерот стопете ги на пареа. Премачкајте го изладениот колач одозгора со чоколадото и посипете со кршени лешници.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани