Видео рецепт: Леб со маслинки
Што би правеле без леб? Тој е навистина прекрасен прехрамбен производ и има главна улога во секоја култура во светот. Релативно е лесен за правење и правењето леб е активност која многу смирува и Ви дава време да размислите и да се осврнете на тоа што Ви се случува во животот.
Состојки
- 900 грама бело брашно
- 450 милилитри топла вода
- 3 кафени лажички шеќер
- 3 кафени лажички квасец
- 1 супена лажица сол
- 100 грама црни маслинки
- 100 грама зелени маслинки
- сол и бибер
- маслиново масло
Вид на оброк: Појадок
Комплексност: Средно
Лица: 6
Време на подготовка: 1-2 часа
Подготовка
Чекор 1: Време е за сецкање: Овде користиме мешавина од зелени и црни маслинки. Тоа ни дава различни бои и различни вкусови. Малите црни маслинки имаат овошен вкус и се сочни. Зелените маслинки се малку горчливи што ни дава различни нијанси на вкус низ целото тесто.
Чекор 2: Ставете ги шеќерот, квасецот и маслиновото масло во водата, измешајте и оставете ја смесата да отстои најмалку 5 минути. Тоа ќе му помогне на квасецот да се активира.
Чекор 3: Земете голем сад и во него ставете 900 грама брашно и 1 супена лажица сол. Направете дупка во средината и во неа сипете ја смесата со активираниот квасец. Мешајте ја смесата, ставајќи ги и маслинките и превртете го тестото на работната маса. Убаво измесете 5-6 минути додека да добиете мазно тесто кое лесно се контролира. Ставете го во сад намачкан со масло, покријте го и оставете го на топло место 1 час да стасува.
Чекор 4: По 1 час извадете го, измесете го кратко и оставете го да стасува уште 30 минути.
Чекор 5: Пред да го ставите тестото во рерна, покријте го во тавата со маслиново масло и семе од сусам. Ставете го во рерна на 150 степени 45 минути. Ова е голема векна и потребно и е доста време да се испече одвнатре.
Чекор 6: Време е за сервирање: Кога ќе го извадите лебот од рерна, оставете го да се излади и потоа исечете го и сервирајте го со убаво парче путер.
СОВЕТ: Лебот со маслинки е класичен Италијански рецепт кој можете да го испечете во рерна, па дури и во фурна во дворот. Зошто во тестото да не ставите и домати супени на сонце или свежи билки. Овој леб е тоооолку вкусен што ќе морате да внимавате да не го изедете пред да дојдат гостите!
Користени Делимано садови за подготовка на овој рецепт: Ростер
Se nadevam Moi Recepti deka nema da mi se nalutite, jas ke zalepam edna slika od mojot leb so maslinki, samo za na Beti komentarot da go procitam :)))))
Beti, cekam......
Чекаме фотографии какво ќе излезе вашето.
Imam i jas slika so vakvo lepce ama nea ke ja ostavam za drug pat :))
Mnooogu vkusno izgleda ,a i na Lili lepceto ke go pofalam:))
Vaka ispadna moeto lepce so maslinki
kifli so idejata na liljana za lisnato testo a se napraveni so testoto od lepce so maslinki
I za kraj ova e po receptata na LILI za preubavoto lece
Ete kolku vredna bev deneska sum 3 vo 1
Со интегрално брашно + свежа рукола,оригано,лук во прав и маслинки,се разбира