Холандска бајадера
1. Најпрвин се прави шербет. Шеќерот, водата и маргаринот се варат. Шербетот се дели во 3 садови.
2. Во првиот сад се ставаат оревите. Смесата се става во калап за бајадера. Се остава да се излади и стегни.
3. Во вториот сад се става рендано бело чоколадо. Се меша додека не се растопи чоколадото и се тура врз првиот слој. Се остава да се излади и стегни.
4. Во третиот сад се става рендано црно чоколадо. Се меша додека не се растопи чоколадото и се тура врз белиот слој.
Напомена>
мора да почекате да се стегнат слоевиоте, бидејќи ќе ви се измешаат особено вториот и третиот слој. Додека чекате да се стегнат, шербетот ќе ви се излади затоа треба пак да го стоплите малку, за да може чоколадото да се стопи.
Лиценца: Сите права се задржани
супер личи :)
Забелешка: Иако рецептот е од 21.12., дента беше во најтесен избор за Рецепт на денот, а ја користиме приликата во денот кога Брускетите на Мирјана имаат огромна популарност, да го одбереме овој нејзин рецепт.