Испечати

Холандска бајадера

Холандска бајадера

Состојки

  • 120 г мелени ореви
  • 100 г рендано бело чоколадо
  • 100 г рендано црно чоколадо
  • шербет
  • 350 г шеќер
  • 100 г вода
  • 2 лажици маргарин

Подготовка

1. Најпрвин се прави шербет. Шеќерот, водата и маргаринот се варат. Шербетот се дели во 3 садови.
2. Во првиот сад се ставаат оревите. Смесата се става во калап за бајадера. Се остава да се излади и стегни.
3. Во вториот сад се става рендано бело чоколадо. Се меша додека не се растопи чоколадото и се тура врз првиот слој. Се остава да се излади и стегни.
4. Во третиот сад се става рендано црно чоколадо. Се меша додека не се растопи чоколадото и се тура врз белиот слој.

Напомена>
мора да почекате да се стегнат слоевиоте, бидејќи ќе ви се измешаат особено вториот и третиот слој. Додека чекате да се стегнат, шербетот ќе ви се излади затоа треба пак да го стоплите малку, за да може чоколадото да се стопи.