Свинско во грне
Исецкајте го месото на мали коцки и ставете го со малку масло и половина чаша (околу 100гр вода) прво да продинста, а откако ќе испари водата малку оставете го да запржи.
Извадете го од тавата и во истата мрснотија со уште една ракиена чашка вода пропржете го исецкан кромидот и морковот на коцкички. Откако ќе стани стаклест, додадете ги исекцканите пиперки и тиквичката исто така на коцки. Откако и тие ќе пропржат, додадете го иситнет вргањот и магдоносот. По кратко време вмешајте го брашното и црвената пипер, па налејте од водата и виното. Додадете го и доматното пире и зачините. Варете околу 5 минути, а потоа исклучете ја ринглата и оставете додека има топлина да покрчка.
Со кутлача распоредете од варивото во 3-4 земјени садови и во толку распоредете го месото или пак во едно помало грне сипете ја целата содржина од сосот и месото. Одозгора ставете по едно триаголниче топено сирење или пак, уште поубаво, изрендајте кашкавал.
Печете во загреана рерна од 200 степени околу половина час.
Лиценца: Сите права се задржани