Сахер торта
Подготовка на пандишпанот.
1. Стопете ја чоколадата на пареа.
2. Одделете ги жолчките од белките.
3. Во сад пенесто изматете ги белките со прстофат сол и оставете ги на страна.
4. Во друг сад матете ги путерот, шеќерот и ванилата. Додавајте ги жолчките една по една и постојано матете додека не се добие изедначена смеса.
5. Додадете ја оладената стопена чоколада и матете убаво да се изедначи. Исклучете го миксерот.
6.Додадете ги белките и измешајте ги со жица или лажица, додадете го брашното и пецивото и повторно измешајте да се добие изедначена смеса.
7.Смесата истурете ја во подмачкан со путер и побрашнет округлест калап(26см) и ставете ја да се пече во загреана рерна на 170-180 степени 40-45 мин. За сигурност можете да проверете со чечкалица.
8.Печената торта оставете ја да лади во калапот 15-20 мин., потоа извадете ја, превартете ја на соодветно плехче и оставете ја да олади целосно.
9. Откако ќе се олади, поделете ја на половина.
10.Загрејте го мармаладот и премачкајте ја едната половина, ставете ја другата половина и премачкајте ја целата торта. Оставете ја во фрижидер 30мин.да се засуши мармаладот.
11.Подгответе ја глазурата, чоколадата стопете ја на пареа со маслото и премачкајте ја целата торта. Оставете ја да се зацврсти чоколадата.
12.Послужете ја со изматен шлаг.
Оваа позната Виенска торта полна со чоколада нека биде дел од вашите десерти!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови