Ролат од спанаќ
Сезона на спанаќ па да се искористи максимално. Инаку рецептот прв пат го правам, па затоа правев половина доза (за кората), а филот е по желба (да напоменам количините наведени за филот се доволни за половина доза од кората).
1. Ги двоите жолчките од белките. Ги матите убаво жолчките со малку сол, а потоа ги додавате млекото и водата. Матите уште малку, па го додавате и брашното измешано со пецивото. Спанаќот исечкајте го и малку продинстајте го, а потоа додадете кон смесата со жолчките и убаво измешајте со лажица да се изедначи. Посолете по вкус.
2. Во посебен сад изматете ги белките во цврст снег, а потоа со лопатка додадете во садот со спанаќот и измешајте убаво. Мешајте од доле кон горе побавно за да се зачува воздушестиот изглед од белките.
3. Ставете во намрсен и набрашнет плех, израмнете убаво и ставете да се пече во загреана рерна на 180С. Печете 15-20 мин, но проверувајте си.
4. Кога ќе биде готова кората оставете малку да се излади, а потоа префрлете ја на мокра крпа и заедно со крпата полека свиткајте во ролат. Оставете ја така да се излади скоро до крај.
5. Шунката ситно ја сецкате и ја мешате со урдата. Кората се одвиткува од крпата, се филува и потоа повторно се витка во ролат.
За од горе, урдата и павлакат ги мешате убаво да се добие убава смеса и премачкувате. Филот и премачкувањето се по желба, што највеќе ви се допаѓа тоа.
Лесно, брзо, декоративно и го снемува за миг.
Добар апетит.
Лиценца: Сите права се задржани
Eve ja i mojata verzija, a sledna prilika ke probam so toveto testo-pobogato i posocno mozebi ke bidi ;)
http://moirecepti.mk/post/%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D0%B4-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%9C
Svetulka rolatov e sovrseno svitkan i isecen:)
Кларичкат го видов и твојот пред да го пратам рецептот, ми се допадна ... а ти штом си стигнала до студио да ги споделиш кулинарските тајни значи си се одмрзела :) хехехех