Пролетна торта со јагоди
1. Прво се прави филот. Во длабок сад се става 200мл млеко, брашно, шеќер и жолчки. Сето ова добро се меша и се додава во останатото зовриено млеко со постојано мешање. Се остава малку да олади и се додава чоколадата на парчиња искршена и путерот. Се меша за да се стопат и се покрива садот со провидна фолија да се олади. Кога ќе олади се мати филот со миксер да се добие сјаен и мазен крем. Ова може и одвечер да се направи.
2. Во длабок сад се става брашното, пецивото, солта, ванилата и јогуртот. Се мати со миксер 2 мин да се добие пена. Настрана се матат јајцата и жолчките и постепено се додаваат во првата смеса со брашното. Се истура во големиот плех од шпоретот и се печи во загреана релна на 180С/35мин. Се лади кората и се сечи на 4 ленти.
3. Секоја кора се попрскува со слатко од јагоди и се ставаат свежи јагоди или (јас ставив замрзнати јагоди преходно малку сварени со шеќер и 1 лажица нишесте) да се добие како густ џем. Се премачкува кората се става фил, па другата кора пак попрскана со слатко.
Одозгора се става шлаг и се украсува со шари наизменично со линии од црна чоколада и течноста од смрзнатите јагоди кои претходно е направено со нишесте и се повлекува со чачкалица да се направи мрежа. Наздравје!
Лиценца: Сите права се задржани
Jagodi 300gr se vari so malku vodicka i 2,3,lazici seker.Ili pak slatko ili dzem od jagodi kolku da se premackaat tetsata
Buter krem- 125gr margarin,200 seker vo prav i 3lazici mleko.
--Pandispanot pred da se pokrie so fondanot treba da bide namackan so mnogu tenok sloj, 1mm-2mm smo da zalepi fondanot.
--Imam koristeno fil vo koj odat zolcki, puding, puter itn ili taka receno so koj fil sum ja filovala tortata so nego sum go mackala pandispanot pred fondanot
--Marmalad od kajsii ili izmatena slatka pavlaka no kako sto rekov pandispanot sosema malku namackan
Mozi i ovoj odgovor ke bide od korist :)
Sakav da znam dali ke mozam da ja filovam da ne mi splasni cela da nee mnogu mek filo.