Прилепска пита со праз
Во подлабок сад се мешаат сувите состојки, брашно, сол, квасец и шеќер. Се додава маслото и со млака вода се замесува средно меко тесто. Откако е тестото убаво измесено се дели на два дела, од кои едниот дел е поголем а другиот помал. Секоја кора се развлекува со дебелина од 0.5 мм и се премачкува со еден слој маргарин претходно оставен на собна температура. Кората се прекрива до третина и повторно се мачка со маргарин. И другана страна се преклопува. Таа постапка се повторува на секое преклопување додека не добиеме форма на плик или коцка. Тестото се остава во фрижидер 15-20 мин. Истото се прави и со помалата кора.
Во меѓувреме се подротвува филот. Во тава на загреано масло се става претходно исчистениот и исечкан праз да се пржи. Се зачинува по вкус со сол. бибер мешан сув зеленчук а може и лажичка црвен пипер
Плехот за печење на мачка со маргарин. Поголемата кора се развлекува со сукало во големина малку поголема од избраниот плех, оваа кора е подебела и се става на дното од плехот. Врз неа рамномерно се нанесува филот од праз. Со сукалка се развлекува и помалата кора која треба да е потенка и со неа се покрива филот и се прават -набори- на питата. Се прави по крај витка од долната кора и со прст се прават дупчиња во питата 4-5 кои треба да продираат до дното на плехот(за да не набубри средината на питата). Се попрскува со масло и парченца путер и се пече 25-30 мин на 180 степени.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
abe prilepsko si e prilepsko, ha, ha
Apsolutno se slagam so receptov za prilepskiov zelnik, so toa sto vo testoto stavam plus 1 jajce, a filot mi e pojacan so 2-3 jajca i sirewe.
e sega, nacinot na dipleweto koj e prezentiran e kako koga spremame lisnato testo.
E ako ste kako mene knap so vreme, pa ne vi se ceka vadi stavaj vo frizider, jas postapuvam najcesto vaka.
Zamesenoto testo go delam na 15 topcinja, gi rasukuvam vo koricki.
Na edno mesto redam 8 edno vrz drugo premackani so margarin, a na drugoto mesto redam 7 edno vrz drugo.
Najgornata kora znaci ne se macka.so 8 kori e osnovata, a so 7 kori e gornata kora vrz filot
Ili majka mi suci golema okrugla kora, pa ja zasekuva kako zraci, no ne do kraj i vo sredinata edno po edno parce gi vnesuva, pri toa sekoe go prema;kuva so margarin.
pozzzz
Eve ja i mojata pita