30
апр
2012
Пирош-перничиња
Шунката, сирењето и кашкавалот се рендаат. Од сите состојки се исмесува хомогено тесто, кое на набрашнета работната маса се развлекува во правоаголна кора со дебелина од 4-5мм. Се сечи на коцки кои се пржат на загреано масло. Добар апетит!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
... значи од таму доаѓало името пирош, а јас баш Маја ја прашував за нејзината пирош пита :))) ... мене ме асоцираше на пирошки хехе...
...Иначе, рецептот ми стоеше долго време запишан на едно ливче и чекаше прилика да се испроба, па ете, му дојде денот - далеку сум јас од Унгарија ;)
http://www.youtube.com/watch?v=RFZX5q1jymI
клариште, ама овие бааги нараснуваат ил ми се чини?
во тавче ги пржиш или во многу зејтин?
Лудо, во тавче ги пржев и не ги давев во мн. зејтини... и не нараснуваат баш многу... во случајот дур се пржат, се берат малку од должината а се дебелеат дупло... и тоа ти иди максимум 1 см дебелки. :)