Пастрмајлии
Прекрасно тесто за пастрмајлија.
Подготовка:
1. Од сите состојки за тесто се замесува средно меко тесто. Се остава да дуплира во волумен.
2. Потоа се дели на 8 топчиња. Секое се премачкува со масло, се покрива со стреч фолија и се става во фрижидер, да отстојат преку ноќ.
3. Кога ќе се извадат од фрижидер се оставаат малку да отстојат на собна температура и се обликуваат.
4. Се нанесува месото, кое е најдобро од претходниот ден да е зачинето со сол, мелен црвен пипер и масло. Им се крши по едно јајце. На неколку места се става по малку од свинсата маст.
5.Се печат во добро загреана рерна на 200 степени.
На здравје.
Лиценца: Сите права се задржани
а верувам дека е вкусно.Како Велешанка морам да кажам дека пастрмајлиите се наш препознатлив специјалитет,а името е поради пастрмата во нив.
Но посто во тестово имајогурт како читам,знам дека ви биле превкусни и со меко и ровко тесто.