Испечати

Пастрмајлии

Пастрмајлии

Состојки

  • Тесто
  • 1 кг. просеано бело брашно
  • 1/2 коцка пресен квасец
  • 1 пециво
  • 2 лажичиња сол
  • 4 лажичиња шеќер
  • 200 мл. масло
  • 500 мл. јогурт
  • по потреба топла вода
  • За фил
  • по потреба и вкус пилешко или свинско месо
  • 8 јајца
  • по потреба свинска маст

Подготовка

Прекрасно тесто за пастрмајлија.

Подготовка:

1. Од сите состојки за тесто се замесува средно меко тесто. Се остава да дуплира во волумен.
2. Потоа се дели на 8 топчиња. Секое се премачкува со масло, се покрива со стреч фолија и се става во фрижидер, да отстојат преку ноќ.
3. Кога ќе се извадат од фрижидер се оставаат малку да отстојат на собна температура и се обликуваат.
4. Се нанесува месото, кое е најдобро од претходниот ден да е зачинето со сол, мелен црвен пипер и масло. Им се крши по едно јајце. На неколку места се става по малку од свинсата маст.
5.Се печат во добро загреана рерна на 200 степени.

На здравје.