Парени кокосовки со павлака
Едноставни за подготовка, економични, вкусни...
Јајцето со вилушка се разматува со павлаката, зејтинот и шеќерот.
Кон оваа смеса се додава маргаринот исечен на потенки парчиња (за полесно да се соедини во смесата).
Се додава и кокосот и половината од брашното измешано со пецивото. Се меси со постепено додавање на преостанатото брашно. Потоа се остава тестото да се одмори 10 минути на поладно или во фрижидер.
Од тестото се зема колку орев, се расплескува, се става оревче во средината и се собира во форма по желба (топче,торбичка,ролничка)
Вака направените колачи се редат во подмачкан плех и се печат околу 25-30 минути на 180 степени.
Шербет
Водата се става да врие со шеќерот и врие 10 минути. Се трга од шпорет и се додаваат ванилите.
Колачите да здивнат, да се подоладат и се попаруваат со исто таков шербет.
Попарените колачи се поросуваат со кокос.
За полнење на колачите може да се употреби и друго суво овошје или свежи вишњи.
Кората од портокал не е задолжителна, но дава убава арома.
Лиценца: Сите права се задржани
vreme.