Ориз топчиња со моцарела
1. Најпрвин сварете супа со водата и двете коцки. Јас користев една со зеленчук и една пилешка коцка, по ваша желба можете да направите и друга комбинација.
2. Во тава на оган растопете го путерот и пржете го оризот неколку минути. Истурете ја врелата супа и варете на средна температура додека оризот не биде готов.
3. Оризот треба да ви биде скроз изладен за обликување, па ако сакате да скратите на време, истурете го врз фолија и убаво распоредете го.
4. Во сад настрана, ставете ја жолчката, магданосот, изренданиот пармезан и изладениот ориз. Дотерајте го вкусот по желба за црн бибер и сол.
5. Со намрсени раце земете од смесата ( од прилика би требало да биде една голема лажица ама големината е по желба ) и распоредете го оризот на раката како за класична плескавица. Внатре ставете парче моцарела и формирајте топче. Постапката повторете ја се додека имате смеса.
6. Кога ќе ви бидат сите топчиња направени, панирајте ги по класичен начин - брашно, јајца, презла.
7. Во подлабоко ( а малечко тенџере ) ставете поголема количина на масло и убаво загрејте го. Пред да почнете да пржите, намалете ја температурата. Кај мене се загреваше на 6-ка, а пржев на 4-ка.
Пржете ги по една минута од двете страни, нема потреба од долго пржење, доволно да се растопи моцарелата.
Забелешка
Смесата е леплива, па ќе треба убаво да ви се намастени рацете за да не ви се распаѓа оризот.
Кога ќе ги пржите, превртувајте ги само по еднаш за да не ви испукаат и да ви се растече моцарелата.
Од оваа смеса мене ми излегоа 12 топчиња. Можете и помали, па ќе добиете и 16. Во тој случај само додадете плус презла и брашно за панирање.
Гарнирајте по ваш вкус. Одлично одат и само со салата.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Jas i kaj na Nevena Arancinite napisav... Za da ne se rastura orizot vo oblikuvanjeto, najdobro e da e svaren od prethodniot den, i so lepliv oriz da se pravi, Arborio, na primer ili drug oriz za rizoto
Ми промакнал тој коментар кај Невена, за нареден пат ќе го земам во предвид, иако мене не ми се растураше многу со намрсени раци ама верувам дека ќе е многу поглатко ако е еден ден претходно сварен. Фала!
Рецептот и сликите феноменални