Макало-толчени пиперки со домати
На умерен оган испечете ги пиперките. Печените пиперки одложете ги во најлонска кеса и врзете ја или преклопете ја. Така да одстојат некои 5 минути, па потоа полесно се лупат. Лукот ситно исецкајте го и со малку сол во аван ако го имате, ако не во еден подлабок сад истолчете го. Излупените пиперки издробете ги во во садот и нив истолчете ги. Потоа излупете ги доматите (се препорачуваат сочни) и нив исто така издробете ги во садот со пиперките и истолчете ги заедно со пиперките и лукот. На крај, загрејте го маслото и прелијте ги со него и досолете по потреба.
Бидејќи сега пиперките се се уште кревки и млади има уште една варијанта на ова пролетно и летно вкусно макало(фото3)... Издробете ги и на масло пропржете ги. Откако ќе омекнат, додадете ги и исецканите домати и ситно сецканиот лук (или ако милувате ставете лук во прав пред да ја тргнете тавата од оган). Пржете додека убаво не омекнат и не испуштат од своите течности, посолете и со парче мек леб убаво најадете се-на здравје!
Лиценца: Сите права се задржани
otkako se omaziv za prilepcanec, malku poinaku pocnav da gi pravam tolcenite piperki (ke postavam recept denovive), ama ovie se tolcenite piperki od moeto detstvo, ubavina :)
od koga nemam jadeno vakavo od lani od koga mi bese gradinata .. sega treba da cekam da mi izlezat piperkite da go napram .. super ti je klara..
od koga nemam jadeno vakavo od lani od koga mi bese gradinata .. sega treba da cekam da mi izlezat piperkite da go napram .. super ti je klara.. so lep i so sirenje jas se najaduvam so ova ... mmmmmmmm
туку, кај мене има сиренце и домашно лепче, а вие седете си дома :) :) :) :)