Енчилада со пилешко
Ова јадење низ годините претрпи многубројни измени и последнава година се прави вака. Ако настанат измени, јас ќе ве информирам, всушност, нескромно ќе си побарам од Мои Рецепти награда за мојот 100-ти рецепт да ми биди опцијата “Измени“ за да можам тоа да го направам....
Сакав една убава торта да биди на ова место, ама син ми и маж ми, заради кои пасионирано готвам, беа едногласни за овој рецепт.
Ете, за нив...
Во една поголема длабока тава загрејте на силен оган неколку лажици масло, па додајте го месото исечено на траки да се пропржи и од сите страни да добие убава боја. Префрлете го во едн мал сад и држете го на топло. Во истата тава, загрејте 2-3 лажици масло на средно силен оган, додајте го кромидот исечен на ребра и пржете мешајки да зажолти. Додајте ја пиперката исежена на траки, пропржете, па додајте ја содржината на исцедените лименки црвен грав и пченка.
Вратете го месото во тавата, додајте 1 - 2 лажици од зачинската мешавина, веќе според ваш вкус ( јас додавам 2 ), добро измешајте, дотерајте го вкусот и пржете некоја минута, додека месото не е готово, но да остани сочно.
Загрејте ја рерната на 200 Ц.
Сосем лесно намастете поголема керамичка тава за печење.
На секоја тортиља ставете на средината по овој редослед - малку рендано жолто сирење, месо со зеленчук, готова салса, па завиткајте ја тортиљата како палачинка и наредете ги една до друга во тавата за печење. Водете сметка да ви остани малку салса и рендано сирење за одозгора.
Со салсата премачкајте ги лесно тортиљите по површината, посипете со сирењето и ставете во рерна да се запечи, петнаесетина минути.
За Гуакамоле сосот извадете ја пулпата на авокадото и испасирајте ја. Додајте ги сите останати состојки, добро измешајте и дотерајте го вкусот. Ставете го во фрижидер до употреба. Не работете со авокадото со метален прибор, зошто ќе ви потемни и чувајте го сосот само во стаклен или пластичен сад од истите причини.
За свежата салса, во блендер сомелете ги сите состојки, посолете и побиберете по вкус.
Жешките енчилади послужете ги со ладен Гуакамоле сос, свежа салса, ситно сецкани црни маслинки и на тенки траки исечена зелена салата, секој да додаде по своја желба.
Толку....
Лиценца: Сите права се задржани
со задоволство денес го објавивме твојот 100-ти рецепт, кај кој тргнувајќи од името, фотографијата, сложеноста и егзотичноста на рецептот - веднаш се препознава авторот. Тоа е твојот печат на сите 100 рецепти кои ги објави на моирецепти.мк
Ние, а веруваме и другите членови на МоиРецепти, со нетрпение очекуваме што ново ќе ни подготвиш со секој нареден рецепт, а исто така и колку ќе биде фотографијата доведена до совршенство. Твојот белег овде е дефинитивно носењето на рецепти од сите светски кујни, и уверувањето дека може да се подготват и на нашите простори.
Има многу што да се каже, но веруваме дека ќе откриеме повеќе во интервјуто кое во следниот период би сакале да го подготвиме.
Ти благодариме уште еднаш за твојот труд и споделени рецепти, а ќе ти подариме Делимано Фестиво електрична тава.
Искрено,
тимот на МоиРецепти
Za nagrada si posakav drugo i si go napisav vo receptot... Ako treba ke pocekam....
I ponatamu ubavo ke si se druzime, ne ? :))
И, ќе се дружиме, затоа што пријателите се едно од најголемите богатства во животот.
Cestito i sozdravje da si a koristis i elektricnata tava ...golem pozdrav i so netrpenie go ocekuvam najavenoto intervju.....
Кога во првата 100-ка ни го прикажа ова,за втората 100-ка можам само да претпоставувам.Среќна сум и јас за сите Вас кои достигнавте до вакви бројки,но и во милион твои рецепти ти секогаш ќе бидеш една и единствена!
Честитки и нетрпеливо го очекувам интервјуто,кое посакувам да биде што поскоро!
Druzenjeto na ovaa stranice mene mi e mnogu golemo zodovolstvo i relaksacija od sekojdnevieto, a jubilejniot recept skoro do den se poklopi so denot koga pred edna godina go napisav prviot recept ovde...
Se razbira, poseben kef mi e koga ke mi bendisate toa sto sum srabotila, zosto site mnogu dobro znaete deka ne odi sekogas se bas lesno i kako sto sakame...
Fala vi mnogu :))
па подолга е листата на состојки од колку начинот на подготовка :) :) :) :)
не знам да честитам и остали формалности, ама вечно ќе им бидам благодарна на МоиРецепти што те најдов :****************
Posle straoten den, sega ke se smeskam.... Presrekno i prezadovolno....
Коол шефе.... жива и здрава и доооолго време да ни пишуваш тука преубави рецепти, да ни ги преставуваш со слики од кои здив застанува.. успех во целото тоа што сакаш да го работиш, а ти си кадарна богами за се.... . Поздрав и чекам да читкам интервјуто...
Receptot za tortata, naskoro... :))
Popatno, proverete si go mail-ot, proraboti funkcijata za komentari na sodrzinite.
Moi Recepti, vi blagodaram :)
Честитки, браво за сите рецепти и за одличните фотографии со кои секогаш не оставаш без здив:))
Поздрав