Грузиско лепче со кашкавал ( Хачапури )
За ова лебче има безброј рецепти, од кои многу имам испробано. На многу места е со млеко во составот, на други места е обично тесто со вода, некаде е комбинација
Оваа рецепта самата си ја искомбинирав и кога еднаш го направив лебчето веќе не пребарував други комбинации. Дотолку ни се погоди што веќе и како мезе и ужина го спремам. А подготовката е едноставна.
1. Ставете го брашното, квасецот, солта и шеќерот во еден сад и сосема малку промешајте. Жолчката сосема малку изматете ја со вилушка, додадете го јогуртот и истурете во смесата. Месете додека не добиете меко тесто што нема да се лепи на рацете. Мерките за брашното се точни, но во зависност какво користете можеби ќе треба да го прилагодите.
2. Направете 4 топчиња и расукајте кори кои не треба да бидат многу тенки.
3. Во сад настрана изгмечете ја фетата и додадете го ренданиот кашкавал, па направете 4 топчиња од смесата.
4. Врз првата кора ставете едно топче со кашкавал и нежно земете ги краевите за да го преклопете топчето. ( во сликите подолу има како треба да изгледа)
5. Нежно врз топката од тесто притискајте со прстите додека не се рашири и не стане во форма на кора пак. Не користете сукало зошто на тој начин ќе притискате многу и има можност целиот фил да ви излезе, па во пржењето ќе имате потешкотии.
6. Повторете ја постапката со сите 4 топчиња и оставете да одмори некои 15 минути.
7. Шпоретот вклучете го на средна температура и во длабока тава ( која мора да има и капак) ставете путер да се растопи онолку колку што е доволно само да ја намасти. Ставете една од корите и печете ја по 5-7 минути од двете страни, покриена со капак.
8. Служете го лебчето и топло и ладно со комбинација по ваш избор.
Забелешка
Јогуртот мора да ви е густ и да е со 3.2 % или 3.5 % масленост затоа што има поубав вкус и затоа што мерките на брашното би биле поразлични доколку е поредок јогуртот.
Можете во полнењето да направите комбинација од 100 гр. фета и 50 гр. моцарела.
Видот на кашкавалот е по ваш избор, имам користено и мешан кашкавал и ајдамер, гауда ... со сите било многу вкусно.
Доколку сакате да ви бидат подебели можете да направете 3 кори од оваа смеса, со тоа што ќе треба да го зголемете и времето на печење.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Da prasam, knigite vo pozadina, site se za gotvenje ?
Во книгите што се позади има само една за готвење и тоа француски рецепти на Barbara-jo McIntosh. :))
Белите топчиња се моцарела, пакувана со 20 мали такви топчиња, ја обожавам зошто ептен убави се за разлика кога целата грамажа е во една голема топка. :))
За тоа дека ти е познато, ич не се сомневам зошто има и на you tube видеа, од многу комбинации на овој рецепт иако многу од тие се со печење во рерна, јас така немам правено. Сите рецепти што ги испробував беа со печење на рингла.
Е сега за топчето кашкавал: го ставаш во средина на кората и од страна почнуваш да земаш од тестото и да го преклопуваш врз топчето кашкавал и му доаѓа како некој вид на корпичка ( јас сум расонета ама поадекватен збор не ми текна ). Како кога се пакува погача за свадба во целофан. :))) Краевите ги носиш нагоре додека не го преклопат кашкавалот и после со прстите ги притискаш тие краеви и излегува како на сликата.
Ако не успеав да ти подобјаснам, пиши, па ќе се обидам со друг пример. :))
Веќе 2ро кафе и подразденето ми е. Постапката сега разбрана, ама уште едно подпрашање...вака третирано, сирењето внатре си се распоредува насекаде или кај ќе стигни? :)
А за Клара, белите топчиња претпоставувам дека се моцарела ;)
Ќе чекам импресии и од тебе.
Mnogu ubavi!! Odozgora tenka krckava koricka, a vnatre vkusno meko testo i rastopeno sirenje.... Milina ! Nisto ne menuvav vo receptot, samo malku poveke voda mi trebase, toa do brasnoto e...
Slikite brzinski, ne sakav da se ladat, a maz mi i sin mi edvaj cekaa da gi probaat. Gi prebendisaa lebcinjata.
Fala ti za ubaviot recept :)
Тоа од возбуда сигурно згрешив. :)))