Француски чоколаден колач- ЧОКЕ
Најпрво се топи путерот во садот за печење во рерната која се загрева на Т=220 степени.
На тивок оган се топи 100 гр. чоколадо со 2 лажици вода и во него се додава шеќерот, брашното и оревите (малку од оревите се остава за наросување на крај). Смесата се остава да се олади.
Во одвоени садови пенасто се матат жолчите и во нив се додава оладената смеса со чоколадо, а во друг се матат белките со ванилиниот шеќер. Двете смеси се спoјуваат и се мешаат со лажица.
Се пече околу 15 минути.
Испечениот колач се премачкува со останатите 100 гр. стопено чоколадо и се наросуваат останатите ореви.
Брзо, вкусно и лесно.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
5 Јајца требаат.
Пробајте го, пола час работа...
Чекам одговор по дегустација..:)
Cim e coko nema utka!! :))