Усукана масленица
Оставете го квасецот да стаса во млака вода со шеќер и потоа со него замесете тесто од двата типа на брашно, оцет и сол. Тестото треба да биде меко и еластично ако има потреба додадете уште малку брашно за да не е премногу лепливо. Поделете го на 6 топки и оставете ги покриени со крпа на топло околу 30 минути.
Во сад растопете го маргаринот и додадете го маслото. Првата топка тесто потопете ја во маслото, прво од едната, а потоа од другата страна. Ставете ја на работната површина и нежно притискајте ја со прстите и дланките. Топката сама ќе почне да се развлекува на сите страни и да се трансформира во кора, нема потреба да користите сукало или оклавија. Ќе добиете кора со дијаметар околу 40 см. Истата постапка повторете ја и со втората топка тесто. На првата развлечена кора ставете од претходно пропржениот праз и сирење. Поклопете ја кората со другата рассукана кора и завиткајте ја во ролна. Истата постапка повторете ја и со останатите топки тесто. Ќе добиете 3 ролати кои потоа се усукуваат како полжав спирално во претходно намрсена тава со големина 30 , 32 см.
Расечете ја на триаголници. Вака подготвената масленица оставете да да кисне уште 20 минути. Потоа премачкајте ја со остатокот од маслото и наросете ја со сусам. Ставете ја да се пече во претходно загреана рерна на 220 степени околу 30 минути. Послужете ја топла со кисело млеко или павлака. Добар апетит.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Поздрав
Наместо праз ставив зелка,бидејќи така ми изразија желба.Вкусот е прекрасен.
Проследете го подолу резултатот.
Ama, ova na nekoja zavisnost mi zalicuva... Ili gresam ?
Не знам дали си во право или навистина претерав :)
eve i jas po tvojot recept samo sekoj rolat posebno go vitkav kako banicka i ispadna super nedelen dorucek i voopsto ne bese mrsen poradi kvasecot pozz