Турски ќебап
Не знам дали е навистина Турски, ама мајка ми така го вика од како знам за себе, па и така ќе ви го претставам.
1. Смесата за ќебапи се меша, се прават мали ќебапи или ќофтиња и се пржат во масло.
2. Кромидот и морковот се сечкаат на ситно и ги пропржуваме на масло, додека не стане стаклен кромидот и морковот да омекне. Потоа го додаваме и оризот, претходно измиен и тој малку да се пропржи. Ги додаваме зачините, мешаме и ставаме се во тавата во која ќе печеме. Залеваме со околу три шољи вода.
3. Одозгора ги редиме ќебапите и ставаме да се пече на 200 степени во заклопена тава. При крај на печење, откако ќе изврие водата го ја откриваме тавата малку да се запече.
Користев мешано мелено месо, а оригиналната верзија е само со јунешко мелено месо.
Лиценца: Сите права се задржани