Испечати

Турски ќебап

Турски ќебап

Состојки

  • За ќебапот
  • 500 гр мелено месо и 1 јајце
  • 1 кромид ситно насечкан
  • 50-60 гр лебни трошки
  • 1 лажичка мешан сув зачин
  • 1/2 лажичка буковец
  • Состојки потребни за тавата
  • 500 гр кромид, ситно сечкан
  • 1 шоља ориз (150 мл)
  • 100 гр морков
  • 1 лажица буковец
  • 1/2 лажичка оригано
  • 1 лажичка мешан сув зачин
  • 1 ловоров лист
  • свеж магдонос неколку листови

Подготовка

Не знам дали е навистина Турски, ама мајка ми така го вика од како знам за себе, па и така ќе ви го претставам.

1. Смесата за ќебапи се меша, се прават мали ќебапи или ќофтиња и се пржат во масло.
2. Кромидот и морковот се сечкаат на ситно и ги пропржуваме на масло, додека не стане стаклен кромидот и морковот да омекне. Потоа го додаваме и оризот, претходно измиен и тој малку да се пропржи. Ги додаваме зачините, мешаме и ставаме се во тавата во која ќе печеме. Залеваме со околу три шољи вода.
3. Одозгора ги редиме ќебапите и ставаме да се пече на 200 степени во заклопена тава. При крај на печење, откако ќе изврие водата го ја откриваме тавата малку да се запече.

Користев мешано мелено месо, а оригиналната верзија е само со јунешко мелено месо.