Тулумби со ладен шербет
Најпрво припремете го шербетот.
Водата и шеќерот ставете ги да зовријат. Откако ке зовријат нека се варат околу 20 мин на среден оган. Во готовиот шербет додајте пола филџанче ладна вода(40мл) и ванилата измешајте и оставете го да олади.
Подгответе ги тулумбите.
Водата, маслото и солта ставете ги да зовријат. Додадете го брашното и убаво измешајте го да се изедначи смесата. Оставете ја да олади.
Додајте ги јајцата едно по едно и се меси да се добие мазно тесто.
Тестото ставете го во шприц за тулумби и пржете ги во поголема количина на масло на средна Т.
Пржените тулумби ставајте ги во оладениот шербет, потоа подредете ги во плех и прелијте ги со останатиот шербет.
Оставете ги да оладат и да впијат од шербетот и послужете ги!
Лиценца: Сите права се задржани
Dosega od site isprobani recepti, najblisku do sovrseni!!
Nemam ubavi sliki, zatoa eden kolaz
Jas mnogu gi bendisav, a sto ke kazat drugite, utre ke ti napisam zosto vecer ke gi nosam na gosti.
Edna napomena, vo friziderot imav edna tegla serbet, pa del se natopeni so izladen serbet kako vo receptot, ama ne od frizider, a del so toj mnogu ladniot. Tie vtorite, podolgo vreme ostanaa krckavi po povrsinata, a i na dvata nacini ednakvo se natopija so sirup.
Se na se, receptot vo go preporacuvam na site, zosto navistina e odlicen!
Nevena, fala :)