Испечати

Тулумби со ладен шербет

Тулумби со ладен шербет

Состојки

  • 250 мл вода
  • 50 мл масло
  • прстофат сол
  • 250 гр брашно
  • 4 јајца
  • Шербет
  • 600 гр шеќер
  • 500 мл вода
  • 1 ванила
  • Масло за пржење

Подготовка

Најпрво припремете го шербетот.
Водата и шеќерот ставете ги да зовријат. Откако ке зовријат нека се варат околу 20 мин на среден оган. Во готовиот шербет додајте пола филџанче ладна вода(40мл) и ванилата измешајте и оставете го да олади.
Подгответе ги тулумбите.
Водата, маслото и солта ставете ги да зовријат. Додадете го брашното и убаво измешајте го да се изедначи смесата. Оставете ја да олади.
Додајте ги јајцата едно по едно и се меси да се добие мазно тесто.
Тестото ставете го во шприц за тулумби и пржете ги во поголема количина на масло на средна Т.
Пржените тулумби ставајте ги во оладениот шербет, потоа подредете ги во плех и прелијте ги со останатиот шербет.
Оставете ги да оладат и да впијат од шербетот и послужете ги!