Соленки со вино
Од сите овие состојки се замесува тесто и се остава во фрижидер 30 мин. Потоа тестото се дели на два дела.
Едниот се расукува во правоаголна форма дебела 5мм, се премачкува со изматено јајце и се позолува со сусам. Потоа се врти од другата страна, се премачкува со јајце и се позолува со мак. Се сечат ленти долги 10см, а широки 1. Лентите се виткаат во вид на бургии и се ставаат на плех предходно намачкан со маргарин.
Истата постапка се повторува и со другата половина од тестото, но на местото од макот, едната страна се посолува со лут црвен пипер.
Се печат во загреана релна на 180 степени за 20-25 мин.
За посни соленки јајцето за премачкување се заменува со вода.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
mnogu cesto gi pravam i so vino a i so kvasec se podednakvo ubavi;)
единствената храна во која се сомневам е ПЕЧУРКАТА, онаа која се јаде само еднаш :) :) :) :)
Одлични се за грицкање,потсетуваат на лиснати. :)