Сарма во лист од штавел
Омилена...нема што не сакам..ама оваквите сарми мотани во она што природата дарува, неодминливи се. Овој пат сармите од штафел...
1. Најрпво сварете го оризот ал-денте, процедете и прелијте со ладна вода да не се залепи. Оставете да се цеди.
2. Во тавче на зејтин пропржете го ситно сецканиот кромид и морковот, додадете го меленото месо.. нека се пржи, додадете исцедениот ориз, уште кратко време да се пропржи, додадете магданосот и остнатите зачини, тргнете настрана.
3. Изберете поголеми и млади листови од штафел.
4. Во тенџере ставете да проврие вода во која ќе додадете малку оцет. Ставете ги листовите штафел во водата и нека стојат малку време односно додека не омекнат, а тоа трае кратко.
5. Вадете од листовите, ставете од припреманата смеса, замотајте сарма и се така додека се потроши целиот фил.
6. Наредете ги во тавче или тенџере (зависи дали ќе ги варите или подпечете), залејте ги со вода до покривање на сармите, налегнете ги со тањир одозгора, ставете во рерна или рингла, нека се варат околу 15 мин. на тивко.
7. Изматете ги јајцето и киселото млеко, малку осолете, додајте лажичка оцет, (може и помалку). Извадете го тавчето од рерната (ако ги варите, одклопете тенџерето), од водата во која се варат сармите додадете внимателно кај млекото и јајцето за цело време бркајки со вилушката. Потоа со вака спреманиот сос прелијте ги сармите и вратете назад на огнот колку да проврие... Послужете,
Совет
- не дозволувајте премногу да омекнат листовите бидејки ќе се кинат и нема да можете да смотате сарма.
- Бидејки оризот е веке ал-денте сварен (варен-недоварен) не е потребно да се сармата вари премногу време
- Бидејки водата во која се варат сармите ќе ја истурите кај сматеното јајце и млеко. Можете да ги вратите назад сармите на огнот, а сосот сам засебно да го провриет. Тогаш послужете да секој сам ги залее онолку колку што сака
- Потребно е да ставите малку оцет за да не ви се згрутчи јајцето и млекото
- Како и да користите сосот - залиени сармите и повторно подпечени или засебно да се служи сосот... ако ги спремите, ќе се уверите дека секако е вкусно...
Лиценца: Сите права се задржани
многу сакам и штавеј и блитва и се останато,верувам дека оваа сарма е преубава и превкусна!!!
Postapkata na prigotvuvanje skoro isto ja pravam ,samo sto isto kako Daniela ja sakam samo so kiselo mleko,so preliv ne sum probala ,ama ke probam ,bas denes cekam da mi donesat stavel....
Lile jas lisjata gi pbaruvam so sol ,taka da ostanuva onaa ubava zelena boja,a vitkanjeto go pravam so dva listovi-odnodno 1 cel i eden na polovina ,taka sto na celiot list mu go stabvam polovinata na gornata strana poprecno kako krst samo visoko ,pa prvo go previtkuvam kratkiot del od listot vertikalno postaven -treba da bide pod horizontalniot polovina list -,pa prodolzuvam so kraevite na horizontalno postaveniot polovina list ,taka da zajreto ostanuva zavitkano od trite strani,a potoa prodolzuvam so vitkanje na dolgiot del od vertikalniot cel list ,
Vaka svitkani sarmickite "nema zansa" da se raturat..
Mozebi premnogu napisav -cel referat za vitkanje na sarmicka - ama ako na nakoj mu e maka da cita neka me skokne vo komentarot,jas uste nemozam da stavam slika vo komentar ...