Рустични грчки ванилици
Загрејте ја рерната на 160 Ц.
На два плеха од шпоретот ставете хартија за печење.
Во еден мал сад просејте го брашното со прашокот за пециво и солта.
Во еден поголем сад изматете го путерот во светла пена, додајте ги двата вида шеќер и матете додека повторно добро не се запени. Колку подобро е изматен путерот, ванилиците поубави се. Додајте ја жолчката, изматете, па со шпатула вмешајте го брашното. Додајте ги сецканите ореви и уште еднаш измешајте да добиете топка од тесто. Не премешувајте, не месете грубо, ванилиците нема ронливи да ви бидат.
На лесно набрашнета подлога расучете го тестото во дебелина 1 цм, па вадете форми по ваша желба.
Печете ги 15 - 20 мин. додека не се зазлатат.
Врели попрскајте ги со вода од портокалов цвет, а откако сосема малку ќе оладат извалкајте ги во шеќер во прав.
Кога сосема ќе се оладат наредете ги во кутија која добро затвара, со дебел слој шеќер во прав помеѓу.
Се разбира, колку подолго стојат, поубави се ...
Ако немате брашно за торти, употребете сенаменско брашно, но од наведената количина 1 - 2 лажици заменете ги со нишесте.
Лиценца: Сите права се задржани
A ti ne go sej sekerot, ako ti e maka :)))
Kako ja projde probata Fadz-ot ?
Ako, pisi ti dolgi komentari, vo pauzite na rabota barem da citam :))))
А ванилиците ги сакам многу,ме потсетуваат на детство
Mirjana, Dani, fala vi :))
E, Lile, ova nekni go slikav.....
Ubava e slikata, vistina, ama jas uste sakam da slikam kako na Ljubica avatarot :)))
Еве уште една во аватар за тебе.
A ovaa slika uste poubava :))
Odnapred se izvinuvam za dolzinata na komentarot;
- gotvenjeto seuste go razbiram kako obvrska za da gi nahranam domasnite, ne uzivam vo kujna,iako dodeka gotvam totalno go relaxiram mozokot.Posebno golemo uzivanje cuvstvuvam koga slepo go sledam receptot,citam i postapuvam i koga od toj poluson ke me razbudi opoen miris od toa sto go prigotvuvam.
E tokmu toa mi se sluci sinokja so vanilickive. Fantasticno spoeni sostojki, textura kako pajazinka(nikogas ne sum probala porovki vanilici) i kako visniska na slagot prekrasniot miris na vodickata od portokaloviot cvet....Gi pravev so preporacanata kombinacija od senamensko brasno i niseste, namesto orevi staviv bademi no se na se - slepo go sledev receptot....ovojpat,se izvinuvam,nemam slika, no za nekoj den pak ke gi pravam,pa ke gi slikam pred da gi snema.:D
Lili, mi fali smajliceto sto dlaboko se poklonuva i ti simnuva kapa.Sekoja cest za tvojot trud,se da prezentiras detalno i so poznavanje na nestata....
Fala ti mnogu!!