Рустични грчки ванилици
Состојки
- За тесто
- 250 гр путер на собна температура
- 110 гр два пати просеан шеќер во прав
- 1 кесичка ванилин шеќер
- прстофат сол
- 1 жолчка
- 300 гр просеано брашно за торти
- 1/2 лажичка прашок за пециво
- 100 гр ситно исецкани ореви
- За попрскување
- 1 - 2 лажици вода од цвет на портокал
- За посипување
- по потреба шеќер во прав
Подготовка
Загрејте ја рерната на 160 Ц.
На два плеха од шпоретот ставете хартија за печење.
Во еден мал сад просејте го брашното со прашокот за пециво и солта.
Во еден поголем сад изматете го путерот во светла пена, додајте ги двата вида шеќер и матете додека повторно добро не се запени. Колку подобро е изматен путерот, ванилиците поубави се. Додајте ја жолчката, изматете, па со шпатула вмешајте го брашното. Додајте ги сецканите ореви и уште еднаш измешајте да добиете топка од тесто. Не премешувајте, не месете грубо, ванилиците нема ронливи да ви бидат.
На лесно набрашнета подлога расучете го тестото во дебелина 1 цм, па вадете форми по ваша желба.
Печете ги 15 - 20 мин. додека не се зазлатат.
Врели попрскајте ги со вода од портокалов цвет, а откако сосема малку ќе оладат извалкајте ги во шеќер во прав.
Кога сосема ќе се оладат наредете ги во кутија која добро затвара, со дебел слој шеќер во прав помеѓу.
Се разбира, колку подолго стојат, поубави се ...
Ако немате брашно за торти, употребете сенаменско брашно, но од наведената количина 1 - 2 лажици заменете ги со нишесте.