23
мај
2013
Пролетен шарен десерт
Желатинот измешајте го со 500 мл ладна вода и ставете го на огин да врие околу 3 - 4 минути. Тргнете го настрана да одстои 5 минути и истурете го во чаши за вино да се наполнат чашите до пола и ставете го да стојат во фрижидер околу 1 час.
За тоа време во блендер ставете ги бананите и јагодите заедно со павлаката и изблендирајте да добиете густа смеса. Желатинираниот шеќер сварете го по истата постапка погоре. Вака подготвените смеси потоа измешајте ги и сипете ја смесата врз стврднатото желе од јагоди. Оставете го десертот да се стегне уште 30 минути. Декорирајте ја површината со шлаг, јагода и цреша.
Добар Апетит!!!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
2 kesicki zelatin od jagotki, toa e prasok za zele od jagoda, pretpostavuvam, ne cist zelatin, ili gresam ? 2 lazici zele seker, toa e sega zelatin so prav seker, ili prasok za zele ili seker za zeliranje marmaladi ? Po moe poznavanje, zelatinot ne treba da se vari, zosto go gubi svojstvoto na zeliranje, samo se zagreva dodeka da se rastopi, ama da ne provrie, vakva postapka jas ne sum praktikuvala do sega.... I rasporedot na sloevite na slikata nekako poinakov mi e otkolku vo opisot, ne cekase da ti se stvrdni zeleto dovolno dolgo, pa ovosnata pena se potspusti dolu, ili poinaku gi redese vo casite ?
Ne se luti na komentarot, te molam, zelatinskite deserti sin mi mnogu gi saka, pa bi pravela, ama mi ostanaa nejasnotii, ili ne docituvam kako treba :))
дека јас ништо не разбрав, а и го нема кај мене во магацин гарант :) :) :) :)