Прилепски посни сармички
1. Оризот, црниот пипер, солта, црвениот пипер и маслото се мешаат заедно.
2. Листовите од киселата зелка се сечат на мали парчиња ( отприлика 3 x 5 сантиметри ) .
3. Со мало лажиче се зема од филот отприлика 5-6 зрна. Се виткаат мали сармички и се стегнуваат со рака за да бидат цврсти и во варењето да не се растурат.
4. На дното од тенџерето се ставаат листови од зелка. Врз нив се редат сармичките во круг. Кога ќе се исполни првиот ред, врз сармичките се тура 100 мл масло, 2 лажици црвен пипер и малку црн пипер.
5. Потоа се реди вториот ред и пак врз нив се става масло, црн и црвен пипер. На крај се ставаат листови од зелката.
6. Сармите се полеваат со вода и 2 чаши расолница за да се покријат сармичките.
7. Се става капак за да се потиснат сармичките.
8. Се вари на 180 степени 3-4 часа и од време на време се долева со вода.
Лиценца: Сите права се задржани
Sala na strana, koga ke gi vidam, sekogas me voodusevuva trpenieto na onoj sto gi pravel.. Bravo!!
Kako se naredeni da ti e zal da zemes za da ne rasturis od redot:)