Испечати

Прилепски посни сармички

Прилепски посни сармички

Состојки

  • 8 кисели зелки
  • 400 мл масло
  • 4 лажици црвен пипер
  • 1 пакетче црн пипер
  • 2 чаши расолница
  • фил
  • 1кг ориз
  • 1 пакетче црн пипер
  • 1 лажиче сол
  • 3 лажици црвен пипер
  • 300 мл масло

Подготовка

1. Оризот, црниот пипер, солта, црвениот пипер и маслото се мешаат заедно.
2. Листовите од киселата зелка се сечат на мали парчиња ( отприлика 3 x 5 сантиметри ) .
3. Со мало лажиче се зема од филот отприлика 5-6 зрна. Се виткаат мали сармички и се стегнуваат со рака за да бидат цврсти и во варењето да не се растурат.
4. На дното од тенџерето се ставаат листови од зелка. Врз нив се редат сармичките во круг. Кога ќе се исполни првиот ред, врз сармичките се тура 100 мл масло, 2 лажици црвен пипер и малку црн пипер.
5. Потоа се реди вториот ред и пак врз нив се става масло, црн и црвен пипер. На крај се ставаат листови од зелката.
6. Сармите се полеваат со вода и 2 чаши расолница за да се покријат сармичките.
7. Се става капак за да се потиснат сармичките.
8. Се вари на 180 степени 3-4 часа и од време на време се долева со вода.