Посни, бадникови сармички со кисела зелка
Подготовка:
1. На загреано масло го пржиме ситно сецканиот праз. Го додаваме ситно сецканото морковче, па измиениот ориз. Пржиме на тивок оган 4,5 минути. Додаваме зачини и сецкани, маринирани шампињони. Соединуваме. Тргаме од оган.
2. Земаме едно ливче од искроената кисела зелка, ставаме лажиче фил. Завиткуваме сармички.
Ги редиме во сад, тенџере, во кое на дното има ситно сецкана зелка. Попрскуваме со масло, покриваме со листови зелка. Расолницата ја загреваме и ја додаваме во тенџерето.
3. Ставаме во рерна на тивко да си крчка 2 часа. Сервираме во тањир, и одозгора прелеваме со црвено масло. Баба ми така го викаше, односно загреваме масло на умерен оган, околу 100 до 150 мл.
Тргаме на страна.
4. Сега додаваме, само на врвот на ножот, црвен пипер, односно тестираме. Не смее да чврчори. Значи многу е жешко. Малку нека подизлади, па додаваме 1-2 лажици црвен пипер. Промешуваме и оставаме 20 минути да се сталожи пиперот. Внимателно обоеното и ароматизирано масло го прелеваме врз сармичките, значи без талогот.
Послужуваме.
Лиценца: Сите права се задржани
Jas najcesto gi pravaqm tradicionaqlnite nasi
greska
gi pravam nasite prilepski sarmicki
vo nedostatok na vreme gi pravam ovie
gledam na stranava nema Prilepski, pa ke napisam recept i za niv
Amaaaa, ne mozam da go postavam?
Aj niv koga ke gi prikacam ke probam togas pak
Za merak ti se i tvoite
Prilepska rabota
Jas napravi edna tura od malecikive ama mi trebaat 5 saati
Koga nemam vreme pogolemki pravam, Negotinski, zabusavam haha
А и овие преубави се :)
Позз :)
Zdravjeeee ke si sednam pak 4,5 saati, ke si svitkam, ke si jadam haha
Bas starinski
Taka ne ucea baba mi, majka mi
Crvenko velea mora da ima
Posnoto saka mrsno
Ti blagodaram