
Посен солен ролат
Во подлабок сад се мешаат зејтинот, водата и брашното. Се додава пецивото и солта и смесата се дели на три дела.
Во едниот дел се става ајварот, во другиот спанакот и третиот останува жолт.
На хартија за печење се истура дел од 1 смеса, па дел од втората и на крај третата смеса. Се пече околу 15 минути на 200степени. Уште топло се свиткува во хартијата за печење.
фил
Изренданиот компир се меша со урдата, мајонезот и сенфот и убаво се изедначува. Се филува ролатот, се витка и се остава 2-3 часа да се стегне.
Со истава смеса може да се испечат и три посебни кори и да се нареди солена посна торта.
Декоративна и многу вкусна.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела
мислам дека луѓе ќе почнат да измислуваат празници и имендени само за да доаѓаат кај тебе на гости и да јадат :) :) :) :)
Kaj mene i ne treba nekoj povod za spremanje ,zadovolstvo mi e da ispolnam nekoja zelba i baranje na moite a iskreno -si ljubim da sum vo kujna.