Прво се подготвува смесата за премачкување на корите.
1. Се соединуваат киселата вода, квасецот, сол, шеќер, масло, брашно и се остава 20 минути да кисни.
2. Потоа на загреано масло се пропржува исецканиот кромид, се додаваат исцедените трошки од соја и исцедените шампињони. Се пржи се додека не испари течноста и се зачинува.
3. Се зема една кора, прво цела се мачка со смесата, на крајот на кората се нанесува фил и се витка ролат.
4. Се редат сите ролати во плех, се премачкуваат со јајцето , се наросува сусам и се печат.
Испечени се сечат на парчина.

Овој е многу вкусен и здрав ролат. Пробајте нема да згрешите.
Хељдините кори јас ги донесов од Ниш, но мислам во Скопје дека може да се купат.
Во 500 гр има само 7-8 кори, тие се подебели од вообичаените.
Овој е посен рецепт

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани