Испечати

Посен солен ролат од хељдини кори и шампињони

Посен солен ролат од хељдини кори и шампињони

Состојки

  • 500 гр готови хељдини кори
  • 1 главица сецкан кромид
  • 100 гр соини трошки потопени во вода 10 мин. и исцедени
  • 1 кгр маринирани сецкани шампињони
  • 1 мало лажиче сол
  • 1 мало лажиче бибер
  • кашичка за премачкување на корите
  • 250 мл кисела вода
  • 5 лажици брашно
  • 1/2 коцка квасец
  • 1 мало лажиче шеќер
  • 1 мало лажиче сол
  • 50 мл масло
  • за премачкување одозгора потребно
  • 1 јајце (ако се приготвува посен, може да се изостави)
  • 50 гр сусам

Подготовка

Прво се подготвува смесата за премачкување на корите.
1. Се соединуваат киселата вода, квасецот, сол, шеќер, масло, брашно и се остава 20 минути да кисни.
2. Потоа на загреано масло се пропржува исецканиот кромид, се додаваат исцедените трошки од соја и исцедените шампињони. Се пржи се додека не испари течноста и се зачинува.
3. Се зема една кора, прво цела се мачка со смесата, на крајот на кората се нанесува фил и се витка ролат.
4. Се редат сите ролати во плех, се премачкуваат со јајцето , се наросува сусам и се печат.
Испечени се сечат на парчина.

Овој е многу вкусен и здрав ролат. Пробајте нема да згрешите.
Хељдините кори јас ги донесов од Ниш, но мислам во Скопје дека може да се купат.
Во 500 гр има само 7-8 кори, тие се подебели од вообичаените.
Овој е посен рецепт