Печени полнети пиперки со фил од компир
Пиперките вака на малку друг начин, да смениме.
- Печените пиперки излупете ги, расечете одкај врвот и внимателно ги исчистете, а рачката оставете им ја.
Фил
- Ставете да се вари компирот, а додека се вари вие нарендајте го морковот, одстранете ги листовите на стеблото од целерот, излупете го и насецкајте, ставете половина од зејтинот да се пржи додека омекне. Тргнете настрана, додадете го сувиот рузмарин.
- Сварениот компир излупете, згмечете, додадете го овде морковот и остатокот од зејтинот, овкусете со зачините, измешајте ја смесата.
- Отворете ги пиперките, наполнете ги со филот и повторно затворете. Редете ги во подмачкано тавче.
- Јајцата и млекото со жица разматете ги, додајте брашното и малку сол, повторно матете да се раствори брашното, истурете ја добиената смеса врз пиперките и ставете да се пече во предходно загреана рерна околу 15 мин, но и ќе познаете кога е готово.. сами се кажуваат тие.
И тоа е тоа... и топло и ладно - секако е вкусно, може да биде прилог а за мене ова е како самостојно јадење. Кога олади перфектно се сече.. ама нема кој да го чека.
Лиценца: Сите права се задржани
Lile, ja probavme tvojata "Pita popara"! Se nadevam nema da se lutis sto tuka ostavam slika, ama kaj receptot nema moznost da se ostavaat komentari.
Inaku za pitata, odlicna e! Mnogu ni se dopadna! Kaj mene e so salama i kaskaval namesto so sirenje. Ja napraviv za vecera, i so jogurt bese poln pogodok! Ti blagodaram za ubaviot recept! :)
ручекот многу ти го бендисав инаку и ќе стои во делот за проба. и пак на прашање ме носи :) стебло од целер (бидејќи целерот и јас сме како - и +) се оние ливчињата, така? Ако е тоа, што има и јак мирис како што мислам, тогаш дали можи да го прескокнам или заменам со нешто друго? :)
Ubava kombinacija Lile:)