Палачинки - мојот основен рецепт
Ова е рецептот за палачинки кој јас го користам, а го наследив од мајка ми. Основниот рецепт е со едно јајце на кое одат 10 до 12 лажици брашно, а отприлика толку палачинки и ќе излезат на крајот.
Значи... Колку лажици брашно, толку палачинки.
Во подлабок сад ставете го јајцето со зачините и изматете го со жица или миксер. Како ви е полесно. Потоа постепено додавајте го брашното и разредувајте со течностите. Може да користите и само млеко, така се палачинките помеки. Мене ми се поубави кога се од мешавина од газирана вода и млеко. Треба да добиете густина како не многу густ јогурт.
Потоа оставете го тестото да одмори најмалку половина час на собна температура или подолго во фрижидер, но најмногу 24 часа.
Откако ќе отстои тестото проверете ја густината бидејќи брашното набабрува и веројатно ќе треба малку да го разредите. Потоа ставете малку масло, измешајте и пржењето може да почне.
Тавата загрејте ја на речиси најсилна температура. Јас ги пржам на 7,5 или 8 од 9. Ставете со кутлача од тестото и убаво распоредете го по целата површина на тавата. Внимавајте колку тесто ќе ставите, палачинките треба да бидат тенки. Откако ќе добијат боја од едната страна, превртете и пржете уште многу кусо време.
Ова е неутрално тесто, па палачинките може да се филуваат и со солен и со благ фил. По желба може да додадете ванила, стопено чоколадо (за чоколадни палачинки), рум, растопен путер...
Пријатен апетит!
Лиценца: Сите права се задржани
кога живеевме во скопјено, кој и да ни дојдеше на гости, одма палачинки правев. еден ден шеќерко ми вика:
- женче, па само палачинки им правиш на гостиве, ќе им здосади веќе
- љубов, НЕ СЕ ИСТИТЕ гости, само јас и ти сме истите во филмов со палачинкиве :) :) :) :)
I jas sum istata, palacinki uzivam, plus ako tavceto ne lepi milina .
Bas denes nesto burickav i si najdov knigice so recepti za palacinki. Edno 30 razlicni verzii. A inaku i jas od oko gi pravam