Ова е едно од омилените чоколадни задоволства на мојата помала ќерка, само што овој пат е со пикантен вкус. Комбинацијата на лутиот зачин со чоколадото е соодветна, при што само го потенцира чоколадниот вкус уште повеќе.

1. Темното чоколадо и маргаринот/путерот се топат на оган и смесата се остава да се излади.
2. Сувите чили пиперчиња се сечкаат во сечко да се добијат чили снегулки.
3. Јајцата се матат пенесто со шеќерот, се додава убаво изладената но течна смеса од чоколадо и маргарин/путер, се мати, се додава просеаното брашно и пециво, сувите чили снегулки, се меша сето и се истура во намастена округла тава бр. 26.
4. Се пече во загреана рерна на 200 степени 20-25 минути. Се лади убаво.
5. Слатката павлака и темното чоколадо се загреваат до вриење со постојано мешање, се трга од оган, се додава маргаринот/путерот, се меша до убаво изедначување, се остава да се излади до густина на фил кој ќе може да се размачкува.
6. Испеченото изладено тесто е сунѓересто, повисоко на краевите, а пониско во средината. Се премачкува со филот и се остава да се стегне.
Се декорира (по желба и вкус) со ситно исечкано свежо чили пиперче.

Вкусот на ова тотално чоколадно задоволство е неодолив, ги буди сетилата, едноставно се ужива додека се вкусува. Пробајте!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани