Млечник
1. Во тенџере скршете ги јајцата и додајте го шеќерот. Матете со маталка 5 мин.
2. Киселото млеко со вилушка матете го додека да добиете јогурт. Користам кисело млеко бидејќи не се користи сол во него.
3. Во тенџерете со изматените јајца и шеќерот додајте го пресното и киселото млеко и промешајте да се содинат.
4. Теџерето ставете го на средна температура. Промешувајте со лажица на секои 2 мин со нежни движења додека да почне млечната течност да се претворува во водна течност. Тоа доаѓа течноста како да згрутчува.
5. Откако ќе заприметите на краевите дека повеќе не постои млечна течност, а сетоа тоа е претворено како грутки (всушност тоа не се грутки, но мора така да опишам) тргнете го тенџерето од оган и истурете ја смесата со црпалка во 6 помали садови или истурете ја во еден поголем сад. Оставете смесата да се излади се па послужете.Добар апетит.
Совет-следете ги сликите 1 и 2 на нив е фотографирано целосното време на приготвување на млечникот (јајчникот). Се надевам ќе помогнат.
Лиценца: Сите права се задржани
фотографијата е супер :)
„Edna molba ako moze vidov deka Klara ima komentirano na mlecnikot no poradi licni pricini ne mozam da I odgovoram pa zatoa ako moze da I kazete vo moe ime deka vo moeto rodno mesto onaka go podgotvuvaat mlecnikot uste I pred mnogu godina onaka bill imam slusano od baba mi deka taja go pravela I vo rerna is to onaka samo ne vo tendzere tuku tecnosta ja isturala vo tepsija I go stavala da se pece vo rerna.Kaj mene vo rodnoto mesto ne se podgotvuva so kori mlecnikot se podgotvuva na onakov nacin I da navistina nalikuva na urda no I jas go pravam kako sto mi kazaa deka go podgotvuvaat babite vo mojata familija,Vo najskoro vreme ce podgotvam I pece mlecnik pa ce vidime kakov CE bide rezultatot.Pozdrav do celiot Tim.Vi blagodaram od se srce za nagradata“
Фала ви на сите за вниманието и интересот, ми помогнавте мнооогу :*