Припрема
1. Лимоните измијте ги, потрудете се да ги што потенко излупите.
2. Шеќерот прелијте го со водата - нека се вари околу 2-3 мин., оставете да олади.
3. Во шише од 1,5 л. ставете го оладениот сируп од шеќерот и водата, додадете ја водката, кората од лимонот и нека стои десетина дена притоа стално промешувајки го. Прецедете го.
Втор предлог за лимончело
1. Ставете да се проврие за кратко 200 гр. шеќер и 200 мл.вода, додадете 10 гр. бурбон ванила и да врие уште 2-3 мин. тргнете да олади.
2. Излупете измиени 4 лимона.
3. Лушпата од лимонот заедно со 1/2 л. ракија ставете во стаклен сад.
4. Додадете го оладениот сируп од шеќерот во ракијата и лушпите, оствете да стои 4-5 дена - за тоа време промешувајте, потоа прецедете го.
-Промешајте и оставете да одстои 4-5 дена притоа секојдневно промешувајки. Прецедете и соберете во шише.
Кората од лимонот можете да ја сомелете и да ја чувате во фрижидер, ќе ви притреба за во некој колач.
- при лупењето на кората користев ножето за лупење на компир.
- Со остатокот од лимонот - направете лимонада.

Уживајте во зимските денови со овој прекрасен ликер.

Ви препорачуваме овој рецепт да го подготвите со Тава со рачки

Тава со рачки

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани