6
јун
2012
Ликер од црно вино и листови од вишни
Овој рецепт е на Далматинка. Јас многу работи научив, се сретнав со многу за мене не познати работи, зачини, рецепти, начини на подготовка. Така да овој рецепт произлезе од целата таа дружба, а посакав да го споделам со вас бидејки сега е сезоната на вишните.
Имено, ништо заморно, ништо комплицирано, а имате прекрасен ликер.
Припрема
Измиените листови се стават во тегла, се додава шеќерот, виното - се затвара теглата и се остава на сонце да стои 40 дена. За целото време морате да ги промешувате листовите во виното.
Напомена
Не е битно кое вино е, дали е домашно, флаширано или старо вино.
Лиценца: Сите права се задржани
ептен се збунив, ептен. каков вкус даваат?
како вишна киселкаст или некое ново доживување? :)
Jas mislam deka napisav nekade deka ne sakam likeri, ama ovde ke napravam isklucok!
Lile, likerot po tvojot recept mi gi nadmina site ocekuvanja.
Ednostavno sovrsen, i od ovaa godina obavezen za da se napravi :)
Eve i edna slikicka:
Navistina e isklucitelno ubav...
го чував во пластично шише од спрајт (зелено) од литар и пол и бидејќи те прашував тогаш дали ќе има гајле, еве за останатите да си знаат - НЕМА никаков проблем ако не е стаклено. Вишновката со 2 дена разлика што ја имав спремено пред една недела кога го пробував овој ликер ама далеку беше од готова, а во сткленка се чува:)
овој пат направив од суви листови од вишна, бидејки кога ги набрав немав вино по дома. намерно не купувам дека гостиве само тоа ми носат, иако им кажувам дека ние и гости со празни раце примаме :) :) :) :)
а да, минатиот пат го правев со црно вино, овој пат со црвено. значи две промени и чекаме резултати :)
ќе заврши чекањето и ќе кажам дали е потполно исто ;)